Interview met Secretaressenet over het werken als VA

Leuk om mee te doen aan een interview over VA’s! ‘Do what you love, love what you do’.
Ik werd geïnterviewd door Ingeborg Lentjes.

capture20160411205436688

Mijn naam is Monique van Ringelenstein en mijn bedrijf heet Ringelenstein Management Support. Ik werk als Virtual Assistant (VA) vanuit huis en als interim secretaresse op locatie.

Als ik als interim aan de slag ga, dan is dat veelal ter vervanging van zwangerschapsverlof, extra hulp tijdens drukke perioden of als er sprake is van een langdurig zieke medewerker. Het gaat dan om functies zoals PA, Executive Assistant of (directie)secretaresse. De werkzaamheden zijn van secretariële en organisatorische aard. Daarnaast coach ik ook (individueel) secretaresses (vakinhoudelijk) en verzorg ik trainingen op het gebied van MS Office Tips & Tricks.

Waarom doe je (ook) VA werkzaamheden?

Ik ben VA-werkzaamheden gaan doen, omdat een opdrachtgever (waar ik al eerder op locatie had gewerkt) na mijn opdracht vroeg of ik af en toe nog wat klussen vanuit huis zou willen doen. Dit vond ik zo leuk, dat ik hierna steeds meer opdrachten als VA heb aangenomen. De opdrachten zijn heel divers. Van agenda- en e-mailbeheer, het redigeren van teksten en het maken van PowerPoint-presentaties tot aan het plaatsen van berichten op diverse Social Media en het boeken van reizen.

Een VA kan echter nog veel meer doen, zoals bijvoorbeeld de boekhouding, rapportages maken, een (digitaal) archief bijhouden, Social Media monitoren, telefoonbeantwoording, websites onderhouden en nieuwsbrieven maken en versturen.

Hoe word je een VA?

Ik ben het ‘geworden’ vanuit mijn ondersteunende rol (interim) en omdat je zelf je tijd kunt indelen ben ik daar opdrachten bij gaan zoeken.
De VA-opdrachten die ik doe, zijn voornamelijk op het secretariële vlak, ik wil bijvoorbeeld geen boekhouding, debiteurenbeheer of telefoontjes doen. Daarnaast vind ik de interimopdrachten op locatie ook nog steeds erg leuk!

Hoe vind jij jouw opdrachten?

Inmiddels krijg ik bijna al mijn opdrachten uit mijn netwerk (voormalig opdrachtgevers, collega’s en zzp’ers) en heel soms krijg ik opdrachten direct via LinkedIn of Twitter.

Heb  je nog tips voor ons?

Bouw een goed netwerk op en onderhoud deze ook. Dit kost heel veel tijd en energie. Denk eraan dat je in het begin voornamelijk moet zaaien, zaaien en nog een zaaien, uiteindelijk ga je daar de vruchten van plukken!

Bouw daarnaast ook een netwerk op met goede (interim) collega’s waar je eventueel een beroep op zou kunnen doen en waarmee je ook kunt sparren en ervaringen kunt delen. Door te doen wat je leuk vindt, straal je ook uit dat je het naar je zin hebt: ‘Do what you love, love what you do’