Onthulling gedicht Abstederdijk Utrecht – 23 juni 2018

Op zaterdag 23 juni was ik bij de onthulling van een gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze op een muur van de Abstederdijk. De bewoners hebben zelf het initiatief genomen een gedicht te laten maken en de werkgroep ‘Directe Voorzieningen’ van de gemeente Utrecht heeft dit financieel en organisatorisch ondersteund. Leuk dat ik mocht meewerken aan dit project!

Tekst: Jim Terlingen
Het is in Utrecht de vierde buitenluchtmuur die is verrijkt met een gedicht van de in 1970 geboren ex-stadsdichter. Eerder verschenen bij Heycopstraat 40, Oudegracht aan de Werf 36 en de Strosteeg al muurgedichten van de Utrechter.

De aanleiding voor het gedicht is het overlijden in 2015 van Abstederdijk-bewoonster Mirjam van Bommel. Zij was zeer geliefd vanwege haar sociale karakter en haar bijzondere gave om verbinding te maken met mensen, jong en oud. Ten nagedachtenis aan deze actieve jonge huisarts – ze werd maar 53 jaar – is door buurtbewoners aan Heytze gevraagd een verbindend gedicht te schrijven over deze eeuwenoude straat.

De in onze stad eveneens zeer bekende kunstschilder Jos Peeters heeft Heytzes woorden op de voormalige schoolmuur geschilderd. Hij deed dat in opdracht van de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen, die verantwoordelijk is voor veel muurschilderingen in de stad.

     

Abstederdijk 

Je zult hier maar wonen, onder elkaar,
aan een dijk van zoveel eeuwen,
minstroom, oude landerijen. 

Alles stroomt hier langs, behalve wij,
wij blijven hier en zorgen voor elkaar,
verbonden als buren, of beter: als vrienden. 

Wie leeft beweegt en gaat voorbij, maar
nu je hier staat en dit leest, zweeft er
een glimlach door de straat. 

Die is van mij. 

Ingmar Heytze